X

Керівництво та члени Комісії зустрілися з представниками Місії USAID в Україні та Програми «Справедливість для всіх»

19.04.2024

19 квітня 2024 року у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України відбулася зустріч з представниками Місії Агентства США з міжнародного розвитку USAID в Україні: Енн Хоппер – заступником директора Офісу з питань демократії та врядування, Джеєм Тотті – провідним спеціалістом з питань протидії корупції та верховенства права відділу сприяння розвитку демократії та врядування, Олександром Піскуном – спеціалістом з управління проєктами з розвитку демократії, а також керівником Програми USAID «Справедливість для всіх» Девідом Воном, його заступником Наталією Петровою і юридичним радником Програми Мартою Гломб.

Від Комісії участь у зустрічі взяли заступник Голови Комісії Руслан Сидорович, члени ВККСУ Руслан Мельник, Сергій Чумак, Надія Кобецька, Віталій Гацелюк, Роман Кидисюк, Михайло Богоніс, Олексій Омельян та керівник секретаріату Олена Пономаренко.

Метою заходу стало обговорення ключових питань співпраці Програми і Комісії й окреслення пріоритетних напрямів підтримки та взаємодії.

Руслан Сидорович детально поінформував про поточний стан здійснення Комісією процедур. Так, йшлося про проведення кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді, роль Громадської ради доброчесності в цьому контексті та перебіг конкурсів на зайняття вакантних посад суддів до місцевих та апеляційних судів.

Окремо американські експерти зупинились на темі конкурсу до Вищого антикорупційного суду. Члени ВККСУ звернули увагу присутніх на проведення співбесід із кандидатами на посади членів Громадської ради міжнародних експертів, які незабаром розпочне Вища кваліфікаційна комісія суддів України.

Члени Комісії також підкреслили важливе значення автоматизації більшої кількості робочих процесів, які зараз відбуваються у ВККСУ, оскільки це сприятиме оптимізації часових, людських та фінансових ресурсів. Руслан Сидорович нагадав, що на порядку денному залишаються питання запровадження електронного досьє судді та комп’ютеризація процесу підготовки, складання та перевірки тестових завдань для кандидатів на посади суддів у межах проведення конкурсів.

Представники USAID наголосили на довірі до роботи, яку виконує Комісія, і запевнили в готовності підтримувати її в реалізації планів. Учасники домовились про продовження діалогу з окреслених питань для досягнення результатів вже в найближчому майбутньому.